U Puli počinje prvi Reuse festival – posjetitelje očekuju brojne radionice i zabavni program

Povodom svjetske inicijative „Srpanj bez plastike“ gradska komunalna tvrtka Pula Herculanea, Grad Pula i udruga Zelena Istra organiziraju prvi Festival ponovne uporabe – Reuse festival, koji će se 7. i 8. srpnja održati u Art parku Rojc.

Tijekom dva dana festivala održat će se niz besplatnih radionica za zainteresirane građane, u cilju osvješćivanja o važnosti ponovne uporabe različitih predmeta i otpada, a kako bi se doprinijelo zaštiti okoliša. U sklopu festivala svi posjetitelji će moći, između ostalog, besplatno popraviti bicikl, prisustvovati radionicama izrade sapuna, izraditi voskomot, nakit od papira, raditi chabby chic namještaj, razmijeniti odjeću i obuću, redizajnirati tekstil, sudjelovati na radionici kuhanja od ostataka hrane, slikati se u second-hand kutku, i to sve uz dobru glazbu i druženje u prekrasnom okruženju Art parka u Rojcu. Uz interaktivne radionice, posjetitelji će imati priliku vidjeti primjere dobre prakse na reuse sajmu koji će okupiti velik broj lokalnih izlagača.

U petak besplatne radionice izrade sapuna, shabby chic namještaja, odjeće i upcylinga

Prve besplatne radionice kreću u petak, 7. srpnja od 19 sati. Tako će Snježana Horvatić Popović, nositeljica zagrebačkog projekta „Param Param“, polaznicima radionica pokazati kako vlastitu staru odjeću ponovno iskoristiti i pretvoriti u novi predmet – odjevni ili neodjevni.

Osim stare odjeće, u petak će se također s početkom u 19 sati održati i „Shabby Chic“ radionice koju vodi Katja Kliba, a gdje će polaznici imati priliku restaurirati svoje omiljene komade starog namještaja i podariti im potpuno nov izgled. Shabby chic namještaj uklapa se u različite stilove – rustikalni, moderni, high-tech i luksuzni, a mnogi ga vole jer za njega nisu potrebna značajna financijska sredstva. Za navedene radionice polaznici će trebati donijeti svoj stari namještaj i predmete te staru tkaninu i podariti im novo ruho uz nadzor i vođenje stručnjaka.

Medulin Art vodit će radionicu o upcyclingu i okupljenima će prezentirati kako plastični otpad uz malo mašte, spretnosti i boje pretvoriti u novi uporabni predmet. Na pulski Reuse festival dolazi i najpoznatiji hrvatski zero waster Marko Capek, koji se obnovljivim izvorima energije bavi i profesionalno, dok se u privatnom životu trudi ostaviti što manji karbonski otisak. Marko već deset godina proizvodi vlastitu kozmetiku u kućnoj radinosti, a u Rojcu će u sklopu radionice „Kako kroz život bez otpada“ zajedno s polaznicima izraditi sapun za lice i tijelo. Uz radionice za polaznike će biti pripremljeni i prigodni zalogaji te zabavni program za koji će biti zadužen DJ Fetti.

Subota donosi cjelodnevne aktivnosti i niz radionica te sajam reuse proizvoda

U subotu će program započeti od 10 sati Sajmom reuse proizvoda na kojem sudjeluju Cup Up, Iva Kreativa, Art Rovinj, PMS, Radiona Re-Geppetto i udruga Zelena Istra. Niz zanimljivih radionica polaznike očekuje i drugoga dana. Polaznici radionice „Voskomota – izrada omota za hranu“ naučit će kako izraditi prirodni omot za hranu od pčelinjeg voska, koji se izrađuju od komada 100% čiste pamučne tkanine impregnirane voskom, a mogu se koristiti za omatanje voća, orašastih plodova, povrća, sendviča i dr. Radionicu vodi Andrea Ivančić iz Zelene Istre.

Pulska kreativka Iva Kuzmanović poznatija kao Iva Kreativa godinama nudi ideje za kreativne aktivnosti djece i odraslih, a na Reuse festivalu održat će radionicu za najmlađe. Gastroznalac Goran Zgrablić s polaznicima svoje radionice skuhat će „Disco soup” ručak od ostataka hrane uz glazbu i druženje. Nakon ručka, od 14 h udruga Zelena akcija najprije će predstaviti „Biciklopopravljaonu“ , a tijekom popodneva će besplatno i popravljati bicikle. Tijekom popodneva Reuse festival će poslati još jednu važnu poruku. Osim što možemo ponovno upotrijebiti vlastiti otpad, važna je i razmjena predmeta koji su u upotrebi, ali ih mi sami više ne koristimo. Tako će udruga Zelena Istra u popodnevnim satima provoditi ljetni sajam razmjene pod nazivom „Ti dam ti daš“. Reuse festival zatvorit će Nika Paus svojim kreativnim okom, odnosno Second hand foto kutkom, a oba dana okupljene će u večernjim satima zabavljati DJ Teddy Lee.

Sudjelovanje u aktivnostima Festivala ponovne uporabe je besplatno. Ali, s obzirom na očekivani velik interes i ograničen broj mjesta, za određene aktivnosti potrebna je prijava. Za sudjelovanje u radionicama koje će se održati u petak 7. srpnja potrebno je prijaviti se na email: marina.perkov.svilan@herculanea.hr, dok je za sudjelovanje u subotnjim radionicama potrebno prijavu poslati na email: ured@zelena-istra.hr, uz navođenje radionice na koju se prijavljujete.

Detaljan program potražite na linku: https://www.zelena-istra.hr/hr/articles/novosti/949/festival-ponovne-uporabe-reuse-festival-u-rojcu/

Uprava Pula Herculanea d.o.o.

Galerija fotografija

Dostava računa digitalnim putem - Scegli il digitale

Dragi korisnici, pozivamo Vas da se prijavite za dostavu računa digitalnim putem. / Gentili utenti, vi invitiamo a registrarvi per l’invio delle bollette in formato digitale.